Circeo

Näytä sijainti kartalla

Kuukausiennuste

Viilentävä virtaus pohjoisesta

Päivitetty 19.6. 18.11

Juhannusviikolla pohjoisesta pääsee valahtamaan viileämpää ilmaa Eurooppaan, ja viikko jää paikoin Euroopan länsi- ja pohjoisosassa normaalia kylmemmäksi. Suomessa juhannuksen päivälämpötilat vaikuttaisivat pysyvän pohjoisessa kymmenen ja maan keskivaiheilla 15 asteen paikkeilla. Etelässä ja kaakossa voidaan päästä lähemmäs 20 astetta. Sateessa on kuitenkin viileämpää. Lämpimämpi ilmamassa väistyy myös Etelä-Euroopan yltä ja viikko jää Euroopan eteläosassakin tavanomaista kylmemmäksi. Idässä ilmamassat vuorottelevat, mutta viikko on normaalia lämpimämpi.

Ensi viikolla Suomen rannikoilla ja Lapissa sää on hieman tavanomaista lämpimämpi, muualla maassa on enimmäkseen ajankohdan keskimääräisiä lämpötiloja. Länsi-Euroopan ylle on muodostumassa korkeapaine ja sääkin on lämpenemään päin. Euroopan lounais- ja kaakkoisosassa matalapaineet pitävät sään tavanomaista kylmempänä.

Heinäkuun ensimmäiset viikot ovat keskenään hyvin samanlaisia. Länsi-Euroopasta Itä-Eurooppaan on tavanomaista lämpimämpää. Myös Etelä-Euroopassa sää on lämpenemään päin. Suomessa heinäkuun alku kuluu tämän hetken ennusteen mukaan tavanomaisessa, jopa normaalia lämpimämmässä säässä.

Juhannusviikko sateinen koko maassa

Juhannusviikon säätyyppi sai täyskäänteen, kun Etelä-Eurooppaan suuntaamassa olleiden sateiden reitti kääntyikin Suomea kohti. Suihkuvirtaus kulkee tällä viikolla Euroopan poikki ja matalapaineet tuovat epävakaista säätä Euroopan pohjoisosaan. Länsi- ja keskiosassa Eurooppaa korkeapaine pitää päivät kuivempina. Kaakkois-Euroopassa iltapäiväkuurot sekä myöhemmin tällä viikolla saapuvat kylmän rintaman sateet pitävät viikon sateisena.

Ensi viikolla Länsi-Euroopan ylle muodostuva korkeapaine näyttäisi pitävän sään laajalti normaalia kuivempana. Suihkuvirtaus kuljettaa sateita pohjoispuolelle Eurooppaa, mutta pohjoiseen ohjautuvista sateista huolimatta viikko jäänee Suomessakin keskimääräistä kuivemmaksi. Kylmät pisarat jäävät pyörimään lähes paikoilleen Euroopan lounaispuolelle sekä Euroopan kaakkoisosaan pitäen sään epävakaisena ja viikon normaalia sateisempana.

Heinäkuun puolella sää jatkuu normaalia kuivempana Suomessa sekä laajalti muualla Euroopassa. Suomessa heinäkuussa sataa keskimääräisesti 70..85 mm, Pohjois-Lapissa, rannikolla ja kaakossa hieman vähemmän. Heinäkuun alussa Etelä- ja Lounais-Euroopassa on sateisempaa. Kuun puoliväliä kohden Pohjois- ja Länsi-Euroopassa sää vaikuttaisi hieman sateistuvan.

Päivitetty 19.6. 18.11Copyright © Foreca Oy